Omgeving vakantiewoning in Zuid Frankrijk op Chateau Cazaleres.
Vakantiewoning te huur op vakantiepark Château Cazalères in Zuid Frankrijk.
Mijn vakantiewoning is gelegen in Zuid Frankrijk op Château Cazalères. De vakantiewoning is te huur in de meeste schoolvakantie periodes.
Boek op tijd en voorkom teleurstellingen.
Er is heel veel meer te doen dan alleen heerlijk aan het zwembad liggen. Op dit gedeelte van de website informatie over wat er allemaal is te doen in de omgeving van vakantiepark Château Cazalères. Mooi dagtochtjes om te maken of stedentrips, het is allemaal mogelijk vlakbij het vakantehuis.
Ben je eruit en wil je reserveren? Vraag hier een prijsopgave aan.
De agenda van feestelijke activiteiten in de regio van het vakantiehuis in Zuid Frankrijk op Chateau Cazaleres.
Ontdek hier de agenda van evenementen die de regio zo leuk maken: beurzen, markten, garageverkoop of rommelmarkten, theatervoorstellingen of muziekfestivals, traditionele lokale kermissen, thema-avonden of vuurwerk, concerten, kunsttentoonstellingen, sportevenementen, petanquewedstrijden…
Carcassonne
Waarschijnlijk ken je de naam Carcassonne wel van het bekende bordspel, waarbij de gelijknamige stad langzaam moet worden opgebouwd door de spelers. Maar wist je dat Carcassonne een echte stad is, en dat deze vlak bij Château Cazalères ligt?
Lees verder
Na een prachtige autorit van ongeveer anderhalf uur komen de beroemde stadsmuren van deze middeleeuwse plaats in zicht. Deze muren maken Carcassonne een van de grootste toeristische hotspots van Frankrijk, en dat is niet verwonderlijk. Het is namelijk een van de grootste en best bewaarde vestingsteden van Europa. Binnen de eeuwenoude muren lijkt al honderden jaren niets te zijn veranderd.
De meest bekende bezienswaardigheid is La Cité, de oude stad. Zodra je hier door de toegangspoorten loopt waan je jezelf in een ander tijdperk. De plek waar het oude centrum werd gebouwd is al duizenden jaren bewoond. De eerste sporen van bewoning dateren uit de tijd voor Christus, en sindsdien is het stuk land in handen geweest van de Romeinen, de Visigoten en de Franken. Elk van deze heerschappen versterkte de stad door het bouwen van muren, greppels en torens. In de 13e eeuw werd Carcassonne onderdeel van het Franse koninkrijk. Vanaf dat moment vormde de stad de belangrijkste Franse verdediging tegen de koning van Aragon, die oprukte vanuit Spanje. Dit is ook het moment dat La Cité haar huidige vorm begon te krijgen, met de kenmerkende dubbele muur, die imposante toegangspoort Porte Narbonnaise en de vele verdedigingstorens.
Toen er halverwege de 17e eeuw een definitieve vrede werd getekend tussen Frankrijk en Spanje raakte Carcassonne langzaam in verval omdat er geen geld meer werd geïnvesteerd in onderhoud en versterkingen. Het nieuwe Canal de Midi, een kanaal dat van Bordeaux naar Montpellier loopt – en dat daardoor de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan verbindt – liep niet langs Carcassonne, waardoor het stadje niet kon profiteren van de economische opleving die het kanaal teweegbracht.
In de 19e eeuw was het zo slecht gesteld met de staat van het oude centrum dat de Franse regering besloot dat het gesloopt moest worden. Dit leidde echter tot veel verzet bij de Franse bevolking en als gevolg werd er besloten dat La Cité gerenoveerd zou worden. In 1879 was deze renovatie voltooid, en sindsdien groeide de stad uit tot een van de grootste toeristische trekpleisters van het land.
La Cité is een van de mooiste voorbeelden van een bewaard gebleven middeleeuwse stad in de wereld. Tegenwoordig vindt u hier vele winkeltjes, hotels en gezellige terrasjes. In de oude kerk kunt u genieten van het gezang van Russische artiesten. Met enige regelmaat zijn er middeleeuwse shows of festivals, en als u er bent op 14 juli kun je het beroemde vuurwerk bewonderen. Van april tot en met oktober zijn er dagelijkse rondleidingen (in het Engels).
Toulouse
In het noorden en westen grenst de Ariège aan het departement Haute-Garonne met de hoofdstad Toulouse: La Ville Rose! De roze stad, zo wordt Toulouse ook wel genoemd in Frankrijk. Als je rondloopt door de straten zul je meteen zien waarom. .
Lees verder
Bijna alle gebouwen in het historische centrum zijn gemaakt van dezelfde karakteristieke rode bakstenen. Deze unieke architectuur geeft Toulouse haar onmiskenbare charme. Een stad die alles te bieden heeft en met de auto slechts een uurtje verwijderd is van Résidence Château Cazalères. In Toulouse kun je ook de beroemde Airbus vliegtuigfabriek bezoeken. Daarnaast is de luchthaven Blagnac de meest gebruikte luchthaven voor vluchten vanuit Nederland.
Met bijna een half miljoen inwoners is het de 4e grootste stad van Frankrijk en zeker de moeite waard als je je tijd op het rustige platteland wil afwisselen met een stedentrip.
Place du Capitole, het centrale plein, vormt het hart van de stad. De stadswandeling door Toulouse zal waarschijnlijk hier beginnen. De statige renaissance huizen, die aan alle kanten van het plein oprijzen, waaronder het stadhuis en het theater, dateren vaak uit de 16e eeuw en zijn een paar van de highlights van de stad. Achter het stadhuis bevindt zich de oude donjon, of klokkentoren. Tegenwoordig zit de Tourist Information Center in dit gebouw.
Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn Basilica Saint-Sernin de Toulouse, één van de grootste Romaanse kerken ter wereld (staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst) en Hôtel d’Assézat, een prachtig kunstmuseum in Renaissance stijl. Voor een beetje ontspanning in deze bruisende stad ga je naar Jardin des Plantes, een groot stadspark met botanische tuin en verschillende cafés en musea.
In de levendige straatjes van het historische centrum zijn tal van cafés en winkeltjes te vinden. Struin langs de mooie oude gebouwen, stap een winkeltje binnen of neem plaats op een van de vele terrassen. Bijzonder is N°5 Wine Bar, met een Nederlands tintje; er staat een wijnfles uit het jaar 1735, die voor de Noord-Hollandse kust is opgedoken uit een scheepswrak. Ze serveren hier maar liefst 500 verschillende wijnen, elk met een bijbehorende tapas. Als wijnliefhebber moet je hier dus beslist een keer zijn geweest!
Toulouse is de Europese hoofdstad voor luchtvaart en ruimtevaart. Grote bedrijven als Airbus en SPOT Satelite (een producent van zeer geavanceerde ruimte camera’s) hebben hier hun hoofdkantoor, en Frankrijk’s nationale ruimtevaartorganisatie heeft hier haar belangrijkste vestiging. Boek eens een excursie naar de Airbus fabrieken en aanschouw met eigen ogen hoe een vliegtuig wordt gebouwd. Dit is gegarandeerd een prachtig uitje voor de kinderen!
Foix
Foix ligt op zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Château Cazalères. Dit middeleeuwse stadje is de hoofdstad van de Ariège. Naast het gezellige centrum zijn er diverse bezienswaardigheden te bezoeken.
Lees verder
Als je rondloopt in het centrum van Foix lijkt het alsof je terug in de tijd gaat. In de oude, smalle straatjes zijn de vakwerkhuizen nog goed zichtbaar. Hier zijn leuke winkeltjes en restaurantjes gevestigd. Het kasteel van Foix met de karakteristieke drie torens domineert vanaf de rotsachtige top het stadje. De abdij van Saint Volusien is compleet gerestaureerd. Hierdoor is deze tegenwoordig in haar volle glorie te bewonderen. Naast het kasteel en de abdij zijn de bijzondere botanische tuinen ook een echte trekpleister.
Het gebied rondom Foix is al eeuwenlang bewoond. Zo bouwden de Romeinen al een fort op de heuvel waar nu het Kasteel van Foix op ligt. De geschiedenis van het dorpje zelf begint echter pas rond het jaar 800 na Christus, toen de abdij van Saint Volusien werd opgericht. Dankzij de aanwezigheid van deze abdij werd het stadje Foix steeds verder uitgebouwd.
Grotten
Grotten in de omgeving van Château Cazalères. In de loop der jaren hebben water, weer en wind holtes uitgesleten in het massief van de Pyreneeën, waardoor vele grotten zijn gevormd. Veel van deze grotten zijn een bezoek waard.
Lees verder
Hieronder de drie mooiste grotten die goed te bereiken zijn vanuit Château Cazalères.
Wil je nog meer grotten bezoeken dan zijn de Grot van Bédeilhac en de grot van Lombrives ook aanraders.
Op 15 minuten rijden van het Park vind je de Grotte du Mas d’Azil, waar je met de auto, te voet of zelfs op een paard doorheen kunt rijden. Deze grot werd duizenden jaren geleden door neushoorns, beren en mammoeten gebruikt als schuilplaats. Ook het prehistorische volk de Magdalénien maakten gebruikt van de grot. Ze gebruikten de grot vooral om er te wonen. en te schuilen. Later werd de grot ook als toevluchtsoord door de Hugenoten gebruikt. Midden in de grot, via de ingang van het museum, kun je veel informatie krijgen over de bewoners en de geschiedenis van de grot. Een wandeling door de grot onder begeleiding van een gids en met een mooie lichtshow is indrukwekkend.
Rijdend richting Foix kom je bij het stadje Vernajoul een bijzondere grot tegen. Deze grot is bijzonder omdat het de langste bevaarbare ondergrondse rivier van Europa heeft die toegankelijk is voor het publiek. Na de afdaling de grot in, stap je op een bootje en kun je over een lengte van ongeveer anderhalve kilometer indrukwekkende decors met stalagmieten, stalactieten en watervallen ontdekken! De rivier biedt een opwindende reis door de ondergrondse wereld. Een prachtig uitje dat zowel groot als klein weet te betoveren!
De grot van Niaux is misschien wel de bekendste van deze drie. Deze grot behoort tot hetzelfde geologisch massief als de Grot van Lombrives. De twee liggen dan ook dicht bij elkaar (Lombrives is slechts 6 kilometer verderop), maar zijn niet met elkaar verbonden. De Grot van Niaux bevat de mooiste en duidelijkste muurschilderingen van de drie grotten die hier zijn beschreven. In de Grot van Lascaux, ten noorden van Toulouse, schijn je nog beter bewaard gebleven kunst te vinden, maar deze grot is niet open voor toeristen. Niaux is dat wel gelukkig!
Binnenin vind je rotstekeningen van zeer realistisch afgebeelde paarden, bizons, herten, steenbokken en vissen. Alle tekeningen zijn gemaakt in de typische stijl van de Magdalénien cultuur. Dit volk bewoonde tussen 17.000 en 11.000 jaar geleden grote delen van West-Europa. Ook zijn er voetafdrukken van kinderen gevonden. Dit deel van de grot is echter niet open voor het publiek, omdat je een stuk door een ondergrondse tunnel moet duiken om er te komen.
Omdat Niaux zo’n grote archeologische waarde heeft, wordt de toegang tot de grot streng gereguleerd. Er worden slechts 25 man per bezoek toegelaten en het aantal tours op een dag is beperkt. De reden hiervoor is dat de stabiele temperatuur van ongerveer 12ºC in de grot behouden moet worden om de kwaliteit van de muurschilderingen te waarborgen. Bovendien is het oppervlak van de grot in haar natuurlijke staat gelaten. Naast een dikke trui zijn stevige schoenen dus ook een must! Tot slot: de grot is niet verlicht, zoals bij de meeste andere grotten wel het geval is. In plaats daarvan krijgen alle bezoekers hun eigen zaklamp. Lijkt misschien onhandig, maar dit maakt je bezoek ook wel extra spannend!
In verband met het geringe aantal bezoekers dat per dag wordt toegelaten, is het aan te raden om vooraf te reserveren. Zo voorkom je eventuele teleurstellingen bij de ingang van de grot.